Snoezelen Demencija sergantiems žmonėms.

Atgal

Snoezelen Demencija sergantiems žmonėms.

2019-05-21

Demencija – tai sindromas, kurį gali sąlygoti daugelis progresuojančių sutrikimų, įtakojančių atmintį,  mąstymą, elgesį bei sugebėjimus atlikti kasdienę veiklą kasdieniniame gyvenime. Demencija daugiausia paliečia vyresnio amžiaus žmones, tačiau ja gali sirgti ir vidutinio amžiaus asmenys. Pasaulyje yra 35,6 milijono žmonių, sergančių demencija ir šis skaičius nuolat auga. Būtina rasti naujus sprendimus, pranokstančius ribotus farmakologinius laimėjimus, siekiant patenkinti sergančių demencija žmonių bei jų globėjų poreikius. 

 

Demencija sergančiam pacientui pasaulis gali būti labai fragmentiška ir paini vieta. Be kruopščiai sudarytos aplinkos ir sąveikų, kurios yra nukreiptos į likusius demencija sergančių žmonių įgūdžius, jie gali patirti vienatvę, sąmyšį bei sensorinę deprivaciją. Daugelis šių problemų gali sąlygoti dezorientaciją bei sutrikusį elgesį. Ryšys tarp sensorikos trūkumo ir psichinės sveikatos buvo dažnai patvirtinamas dokumentais. 1969 m. Ričmanas (Richman) pabrėžė ryšį tarp sensorinės stimuliacijos ir vyresnio amžiaus žmonių, turinčių psichikos sveikatos problemų, kaip apie „gyvenimo faktą, lemiantį suprastėjusį funkcionalumą“. 1983 m. Markas (Marcus) taip pat įvardijo sensorinę stimuliaciją kaip būtinybę, siekiant sugražinti „regresavusį“ vyresnio amžiaus žmogų į jį supančią aplinką. Stimuliuojant painią smegenų aktyvavimo sistemą, galima filtruoti dirgiklius bei paruošti asmenį dalyvauti kasdienėje veikloje. Viena iš priemonių, galinčių tai padaryti yra „Snoezelen“ aplinka. „Snoezelen“ suteikia sensorinės stimuliacijos spektrą, kurį galima pritaikyti pagal sergančių demencija žmonių poreikį, siekiant padidinti supratimą bei padėti pasirengti įsitraukti į prasmingą veiklą.  

 

Dezorientuotas pacientų, turinčių susilpnėjusią pažinimo funkciją, elgesys apima tris pagrindinius komponentus. Tai: mokymosi, atminties ir pojūčių.

* Mokymasis, nauja informacija nėra asimiliuojama, dėl to prarandamas prisitaikymas ir yra vengiama naujų situacijų. „Snoezelen“ nesiremia epizodine ar semantine atmintimi, todėl yra priimtina nepriklausomai nuo demencijos lygio.

* Atminties sutrikimas, ypač trumpalaikis atminties praradimas, sąlygoja pageidavimus diskutuoti apie įvykius, orientuotus į praeitį. Tai suteikia galimybę palaikyti socialinius įgūdžius bei suvokimo lygį. „Snoezelen“ gali būti pritaikoma taip, kad sutelktų dėmesį į temą ir tokiu būdu skatintų prisiminimus.

* Nusivylimo ir neadekvatumo jausmą kursto kognityvinių gebėjimų praradimas. Tai gali sąlygoti nuotaikų svyravimus bei kontrolės praradimą. „Snoezelen“ kambaryje, stimuliacijos lygis gali būti padidintas arba sumažintas, siekiant valdyti susijaudinimo lygius, arba siekiant pakeisti elgesį.

 

„Snoezelen“ aplinka

 

„Snoezelen“ aplinka suteikia tiesioginę arba netiesioginę sensorinių modalumų stimuliaciją bei gali būti naudojama atskirai, arba kaip visuma, siekiant pritaikyti sensorinį metodą. Įrangą, kuri gali tikti sergantiems demencija žmonėms, sudaro:

 

Vizualinė stimuliacija (Regimoji) – Šviečiantys pluoštai, projektorius su prisiminimų vaizdais, burbulų vamzdis.

 

Audio stimuliacija (Garso) - Atpalaiduojantys garso įrašai, įrangos vibracinis triukšmas, vėjo varpeliai, jų praeities muzika pvz.: „Beetles“ / Glenas Mileris ir pan.

 

Uoslės (Kvapų) - Aromatų  terapija, pažįstami kvepalai bei losjonai po skutimosi.

 

Degustacinė (Skonio) – Bet kokios maistinės medžiagos, kurios suteikia skirtingus skonius ar medžiagas.

 

Lytėjimo stimuliacija (Prisilietimas) – Vibruojančios pagalvės ir čiužiniai, pasunkintos antklodės, iš skirtingos tekstūros audinių.

 

 

 

Proprioreceptorinė bei vestibiuliarinė stimuliacija (Judėjimas) – Supamosios kėdės, tempimosi bei pasiekimo įranga.

„Snoezelen“ aplinka turėtų būti laikoma „rinkiniu“, turinčiu skirtingų rūšių sensorinę įrangą, kuri atitinka skirtingus, ją naudojančio asmens, sensorinius poreikius. Vienu metu neturėtų būti įjungiami visi „Snoezelen“ įrenginiai.

 

Įvertinimas

 

Prieš pradedant naudoti „Snoezelen“ demencija sergantiems žmonėms, reikia atlikti vertinimą. Vertinimo priemonės gali būti:

 

  • Sensorinio profiliavimo priemonė (The Sensory  Assessment and Profiling Tool, Collier, 2003) – Šis įvertinimas nustato asmens sensorinius prioritetus. Rekomenduojama, kad užsiėmimai su „Snoezelen“ būtų pradedami naudojant įrangą, pritaikytą remiantis nustatytais asmens sensoriniais prioritetais. Tai padės pereiti į „Snoezelen“ patalpą ir gali būti naudojama kaip atspirties taškas skatinant kitus pojūčius, esant geriems terapijos rezultatams.

 

  • Suaugusių Sensorinis Profilis (The Adult Sensory Profile, Dunn, 1999) – Šis įvertinimas nustato asmens poreikių stimuliacijos lygį. Įvertinimas nustato asmenis, kurie yra sensorikos ieškotojai / turi silpną registraciją, kuriems reikia didelės stimuliacijos. Turint šią informaciją, galima pritaikyti reikiamą stimuliacijos lygį, naudojant „Snoezelen“.    

 

  • PAL profesinio profiliavimo priemonė (The Pool Activity Level (PAL) Instrument for Occupational Profiling, Pool, 2011)– Šis įvertinimas nurodo, kaip pritaikyti „Snoezelen“ užsiėmimus, atsižvelgiant į jų būklės sunkumą. Jame nurodoma, kaip sisteminti veiklą, palengvinti „Snoezelen“ užsiėmimus, pateikiamos veiklos charakteristikos, nurodyta, kaip pradėti bei baigti užsiėmimą.


Galerija