Snoezelen ar Demenci Slimojošiem cilvēkiem.

Snoezelen ar Demenci Slimojošiem cilvēkiem.

2019-05-21

Demence – sindroms, kas var izraisīt daudzus progresīvus traucējumus, ietekmējošus atmiņu, domāšanu, uzvedību un spēju veikt ikdienas darbības ikdienas dzīvē. Demence galvenokārt skar vecāka gadagājuma cilvēkus, bet ar to var slimot arī jauni cilvēki. Pasaulē ir 35,6 milj. ar demenci slimojošu cilvēku, un šis skaits nemitīgi pieaug. Ir nepieciešams rast jaunus risinājumus, kas pārsniegtu ierobežotos farmakoloģiskos sasniegumus, lai apmierinātu ar demenci slimojošu cilvēku un viņu aprūpētāju vajadzības. 

 

Ar demenci slimojošiem pacientam pasaule var būt ļoti fragmentāra un juceklīga vieta. Bez rūpīgi izveidotas apkārtnes un mijiedarbības, kas ir vērsta uz citām ar demenci slimojošo cilvēku prasmēm, viņi var piedzīvot vientulību, satraukumu un sensorisko deprivāciju. Daudzas no šīm problēmām var izraisīt dezorientāciju un neorganizētu uzvedību. Sakars starp sensorikas trūkumu un psihisko veselību bija bieži apstiprināti ar dokumentiem. 1969. gadā Ričmans (Richman) uzsvēra, ka ir sakars starp sensoriskās stimulācijas un vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem ir psihiskās veselības traucējumi, par "dzīves faktu, tā rezultātā ir samazinājusies funkcionalitāte“. 1983. gadā Marks (Marcus) arī nosauca sensorisko stimulāciju kā nepieciešamību atgriezt vecāka vecuma cilvēkus apkārtējā vidē. Stimulējot sarežģītu smadzeņu aktivizēšanas sistēmu, ir iespējams filtrēt kairinātājus un sagatavot personu piedalīties ikdienas darbībās. Viens no līdzekļiem, kas varētu to izdarīt, ir "Snoezelen" apkārtne. "Snoezelen" sniedz visu sensoriskās stimulācijas spektru, ko var pielāgot ar demenci slimojošo vajadzībām, lai palielinātu izpratni un palīdzētu sagatavoties iesaistīties prasmīgā darbībā.  

 

Apjukuša pacienta ar vāju izpratnes funkciju uzvedība ietver trīs galvenās komponentes. Tās ir šādas: mācīšanās, atmiņa un sajūta.

  • Mācīšanās, jauna informācija nav asimilējama, kā rezultātā tiek zaudētas pielāgošanās spējas un notiek izvairīšanās no jaunām situācijām. "Snoezelen" nebalstās uz epizodisku un semantisku atmiņu, tāpēc tā ir pieņemama neatkarīgi no demences smaguma pakāpes.
  • Atmiņas traucējumi, it īpaši īstermiņa atmiņas zudums, izraisa vēlmes apspriest notikumus, orientētus uz pagātni. Tas dod iespēju saglabāt savas sociālās prasmes un izpratnes līmeni. "Snoezelen" var pielāgot tā, lai koncentrētos uz tēmu un tādējādi veicinātu atmiņas.
  • Vilšanās un neatbilstības sajūtu provocē kognitīvo spēju zaudējums. Tas var izraisīt garastāvokļa svārstības un kontroles zudumu. "Snoezelen" istabā stimulācijas līmenis var tikt palielināts vai samazināts, lai varētu kontrolēt uzbudinājuma līmeņus vai mainīt uzvedību.

 

"Snoezelen" apkārtne

 

"Snoezelen" apkārtne sniedz tiešu vai netiešu sensorisko modalitāšu stimulāciju, ko var izmantot atsevišķi vai kopumā sensoriskās metodes piemērošanai. Ierīces, kas var būt piemērotas ar demenci slimojošiem cilvēkiem, sastāv no:

 

Vizuālās stimulācijas (Redze) – Spīdošās  šķiedras, projektors ar atmiņu attēliem, burbuļu caurules.

 

Audio stimulācija (Skaņas) - Relaksējošie skaņas ieraksti, ierīču vibrācijas troksnis, vēja zvaniņi, viņu pagātnes mūzika, piem.: "Beetles" / Glens Millers u. tml. 

 

Ožas (Smaržas) – Aromātu terapija, pazīstamas smaržas un losjoni pēc skūšanās.

 

Degustācijas (Garša) - Visādas barības vielas, kas sniedz dažādas garšas vai vielas.

 

Taustes stimulācija (Pieskaršanās) – Vibrējoši spilveni un matrači, smagnējas segas no dažādas faktūras auduma.

 

Proprioceptīvā un vestibulārā stimulācija (Kustība)Šūpuļkrēsli,  stiepšanas un aizsniegšanas ierīces.


"Snoezelen" apkārtne būtu jāuzskata par dažāda veida sensorisko ierīču "komplektu", kas atbilst lietotāju atšķirīgām sensoriskajām vajadzībām. Tajā pašā laikā nevajadzētu ieslēgt uzreiz visas Snoezelen apkārtnes ierīces.

 

Novērtējums

 

Pirms izmantojot "Snoezelen" ar demenci slimojošiem cilvēkiem, nepieciešams veikt novērtējumu.

Vērtējuma līdzekļi var būt:

 

  • Sensorās profilēšanas  līdzeklis (The Sensory Assessment and Profiling Tool, Collier, 2003) – Šis vērtējums nosaka personas sensorās prioritātes. Ir ieteicams nodarbības ar "Snoezelen" iesākt izmantojot ierīces, kas pielāgotas atbilstoši izvirzītajām individuālajām personas sensoriskajām prioritātēm. Tas palīdzēs atvieglot pāreju uz "Snoezelen" istabu un to var izmantot kā sākumpunktu, lai veicinātu citas sajūtas, esot teicamiem terapijas rezultatātiem.

 

  • Sensoriskais Profils Pieaugušajiem (The Adult  Sensory  Profile, Dunn, 1999) – Šis vērtējums nosaka personas vajadzību stimulācijas līmeni. Vērtējums nosaka personas, kuras ir sensorikas meklētājas/ kuru reģistrācija ir vāja, un kurām ir nepieciešama stipra stimulācija. Izmantojot šo informāciju, var piemērot nepieciešamo stimulācijas līmeni, lietojot "Snoezelen".

 

  • PAL profesionālās profilēšanas līdzeklis (The Pool Activity Level (PAL) Instrument for Occupational Profiling, Pool, 2011) – Šis novērtējums norāda, kā pielāgot "Snoezelen" nodarbības atbilstoši viņu veselības stāvoklim. Tajā norādīts, kā sistematizēt darbu, lai atvieglotu "Snoezelen" nodarbības, tiek sniegti veiktspējas raksturlielumi, ir norādīts, kā uzsākt un pabeigt nodarbību.