Kaip sėkmingai naudoti raminančius, stresą mažinančius žaislus / priemones?

Atgal

Kaip sėkmingai naudoti raminančius, stresą mažinančius žaislus / priemones?

2019-07-05

Svarbu įsitikinti, kad raminantys, stresą mažinantys žaislai būtų saugūs, nedideli, nekeltų papildomo triukšmo ir neblaškytų šalia esančių žmonių.
 Laikyti raminančius, stresą mažinančius žaislus reikėtų toje
pačioje vietoje, kad būtų patogu juos greitai paimti, kai reikia.
 Būtina įvardinti šių žaislų / priemonių paskirtį, t.y. šie žaislai yra „pagalba“ vaikams, kuriems sunku išsėdėti, sutelkti dėmesį į užduotis.
Rekomenduotina atsakyti į šiuos klausimus5: ar vaikas turi pakankamai jėgos rankose? Kokie smulkiosios motorikos įgūdžiai? Kokie vaiko sensoriniai pomėgiai? Kokių tekstūrų, paviršių, figūrų, pojūčių ir kt. vaikas vengia? Kokiu dienos metu vaikui labiausiai reikia raminančių, stresą mažinančių žaislų? Kokios taisyklės taikomos naudojant raminančius, stresą mažinančius žaislus? (pvz., laikyti žaislą, kai sėdi ant kilimėlio, žaislą laikyti tik rankose, pažaidus, padėti į specialią raudoną dėžutę ir pan.) Jei vaikai nesilaiko taisyklių, raminantis, stresą mažinantis žaislas gali būti paimtas iš vaiko.
Svarbu nepamiršti į veiklą kartais įtraukti skaitmeninių žaidimų, kuriuose naudojamos judesio jutiklių technologijos, tai galimybė sukurti lankstesnę, įdomesnę ugdymosi aplinką (Lee and Chuang, 2013).
Skaitmeniniai žaidimai apima šiuos dalykus: žaidimų konsoles (angl. console games), kompiuterinius delninius žaidimus (angl. handheld games) ir kitus technologinius prietaisus (Rosenberg ir kt., 2010). Tokio pobūdžio priemonės padeda vaikams, turintiems sensorinės integracijos sutrikimų, būti aktyvesniems, įtvirtina jų sensorines patirtis, socialinius santykius su aplinka (Cosbey, Johnston, Dunn, 2010). Tačiau parenkant skaitmeninius (angl. digital) žaidimus, anot autorių, turi būti atidžiai apsvarstomos visos naudojimo ir efektyvumo galimybės, siekiant padidinti sensorinių sistemų ugdymo veiksmingumą. Svarbu rutina ir pastovumas klasėje.Vaikams, turintiems sensorinės integracijos sutrikimų, naudinga ugdytis aplinkoje, kuri yra nuspėjama, sutvarkyta aiškiomis taisyklėmis (Howlin, 2005; Murray, et al., 2009). Kai vaikai žino, ko tikėtis, jiems lengviau laikytis instrukcijų ir tvarkos klasėje. Siekiant, kad veikla vyktų sklandžiai, įranga ir priemonės turi būti saugios, gerai pritvirtintos, tada vaikai nepraras dėmesingumo, veiks efektyviau (Wuang,Wang, Huang, Su, 2009).

 



Galerija