- Slaugivita

sensorinis kambarys

Atgal

Kėdainių socialinės globos namai ir sensorinis kambarys poilsiui bei veiklai

2020-03-31

Snoezelen yra multisensorinė aplinka, skirta skatinti pirminius lytėjimo, skonio, regos, garso, kvapo ir judėjimo pojūčius be intelektinės veiklos poreikį. Per palankią aplinką yra kuriamas pasitikėjimo ir atsipalaidavimo pojūtis. 

Žodis "Snoezelen" nėra mokslinis pavadinimas. Jis kilęs iš dviejų olandų kalbos žodžių „snuffeln”- (apuostyti, ieškoti) ir „doezelen“- (snausti, atsipalaiduoti). Iš pradžių Snoezelen  multisensoriniai kambariai ir produktai neturėjo kito tikslo, išskyrus suteikti malonumą, tačiau per pastaruosius 30 metų jų naudojimas buvo išplėstas ir šiuo metu jie skirti visų amžiaus grupių ir gebėjimų asmenims. Pirmaujančių terapeutų ir institucijų visame pasaulyje atlikti išsamūs tyrimai įrodė Snoezelen teigiamą poveikį asmenims su:

 

• Psichikos ligomis
• Autizmu
• ADHD (dėmesio deficitas)
• Lėtiniais skausmais
• Demencija
• Įgytais smegenų sutrikimais (ABI)
• Sutrikusiais motoriniais gebėjimais

 

Žodis "Snoezelen" naudojamas apibūdinti multisensorinių priemonių rinkinį, iš kurių gali būti kuriamos įvairios sensorinės aplinkos. Nors Snoezelen dažnai pripažįstama kaip kambarys, specialiai sukurtas siekiant skatinti visus pojūčius, svarbu prisiminti, kad ši įranga gali būti pritaikyta kasdieniame 

gyvenime, ar naudojama kaip aplinkos dalis. Kiekvienas gali patirti "Snoezelen" neatsižvelgiant į jų amžių, gebėjimus bei ankstesnį gydymą.

Snoezelen tikslas - įvairių pojūčių stimuliavimas, siekiant atsipalaiduoti ir nuraminti, ir tuo pačiu skatinti pacientus atkreipti dėmesį į jų aplinką, siekti padidinti susijaudinimą, motyvuoti ir skatinti tyrinėjimą.

 

Tyrimai parodė, kad Snoezelen:

  • Stimuliuoja pojūčius
  • Yra alternatyva vaistams ir izoliacijai
  • Padidina funkcionalumą, sąmoningumą ir dėmesį
  • Pagerina apetitą, atmintį, pažinimą ir kalbą
  • Sustiprina laimės jausmą
  • Ragina judėjimą, laikysenos pokyčius
  • Pagerina santykius
  • Mažina agresiją, prievartą, nerimą ir blaškymąsi

„Snoezelen“ - tai jutimo erdvė ar kambarys, dažniausiai baltas, užpildytas minkštaisiais ir vibruojančiais baldais, specialiais projektoriais, sukuriančiais specialiuosius apšvietimo efektus ir spalvas, garso aparatūros su atpalaiduojančia muzika, ir aromaterapijos įrangos su įvairiais kvapais. Šiuo metu "Snoezelen" sensoriniai kambariai yra daugelyje įstaigų, pavyzdžiui, vaikų darželiuose, naujagimių skyriuose, ligoninėse, vaiko raidos centruose, slaugos ligoninėse, bendrojo lavinimo mokyklose, slaugos ir globos įstaigose, taip pat ir specialiųjų poreikių mokyklose.

Psichikos sveikatos padaliniai taip pat pradeda naudoti ir įvertinti  multisensorinių kambarių naudą. Gydymas šių kambarių pagalba yra įrašomas į gydymo planus, pabrėžiant saugą ir krizių baimę. Efektai  ir veikla 

padeda išvengti  personalo įsikišimo į  asmens savireguliavimo procesą. 
Globos įstaigos ir pensionatai taip pat supranta, kad sensoriniai kambariai gali turėti teigiamą poveikį. Apsilankymas Snoezelen kambaryje gali padėti sumažinti jaudulį ir nekantrumą,  ypač  tiems, kurie kenčia nuo demencijos ir Alzhaimerio ligų,  ir pagerinti jų gyvenimo kokybę. Įstaigos, kurios rūpinasi ir prižiūri vyresnio amžiaus žmones, kurie natūraliai kenčia nuo normalaus senėjimo, taip pat su demencija arba Alzhaimerio liga, greičiausiai atras,  kad įvesti daugiau konstruktyvios jutiminės veiklos kasdieniame gyvenime taip pat yra naudinga, norint išlaikyti protą ir smegenis aktyviais.

 

Jeigu nusprendėte rengti Snoezelen aplinką savo įstaigoje ar namuose, susisiekite su mumis. UAB „Slaugivita“ esame pasiruošę suteikti jums pagalbą visuose lygiuose: pradedant idėja ir baigiant įrangos instaliavimu bei apmokymu ja naudotis. Kad Jūs geriau įsivaizduotumėte, kaip atrodys Jūsų Snoezelen kambarys, mes pateiksime Jums individualų Snoezelen kambario projektą.

 

 

Slaugivita- sprendimai, kurie atsiperka!